Home Who am I?

Who am I?

Who am I?

Die vraag stel je jezelf op een gegeven dag. Ik herinner mij nog goed dat ik aan het autorijden was toen die vraag naar boven kwam. Het was een vraag waarop ik geen antwoord had. Ik wist wat ik graag deed, ik wist van welke kleren ik hield, ik wist dat ik graag las…
Maar wie ik was, daar had ik geen idee van.
Het was een vraag die mij raakte.
Er zijn jaren overheen gegaan nadat ik mijzelf die vraag had gesteld.

Ik leerde in die jaren dat ik gebukt ging onder de normen en waarden die door mijn ouders, de maatschappij, de leraars op school op mij waren gelegd. Uiteindelijk waren dat ook mijn normen geworden want zo gaat dat dan.
Maar waren dat mijn normen en waarden? Dacht ik als ik die waarden van mij kon afgooien ook nog zo?
Ik zag op een gegeven moment dat er normen niet bij mij pasten die ik had meegekregen. Maar ik zag ook dat sommigen nog wel bij mij pasten.

In de cursus kosmosofie die ik toen volgde ging het veel over conditioneren en deconditioneren. Door de normen van anderen die we meekrijgen geraken we geconditioneerd. Er werd verteld dat we mochten deconditioneren, alle normen en waarden loslaten. Als je deconditioneerd word je terug jezelf, je begint zelfstandig te denken en gaat minder met de kudde mee. Je wenst je individualiteit te ontdekken.
Osho vertelt het zo: En ieder van jullie wordt als leeuw geboren, maar de maatschappij conditioneert iedereen, ze programmeert je denken als een schaap. Ze geeft je een persoonlijkheid, een gezellige, aardige, heel nuttige, heel gehoorzame persoonlijkheid.

Healing Hilde

En dan wens je graag te deconditioneren want je wenst een onafhankelijk individu te worden dat niet meer word gevormd door de mening van anderen. Gehoorzaamheid aan anderen wordt minder interessant want zo kan je nooit weten wie je bent. Simpel is het niet want je merkt op hoe je in een spinnenweb van normen en waarden gevangen zit.  Bij het deconditioneren merk je op hoe diep deze in je systeem zijn binnengedrongen.

Stap voor stap maak je je los wat er op je is gelegd van anderen. Je bent niet wat je van anderen hebt geleerd. Dat is je persoonlijkheid.
Het beeld dat we van onszelf hebben is niet ontleend aan onze eigen directe ervaring, maar aan de mening van anderen.

Voor mijzelf helpt meditatie om mij los te maken van mijn persoonlijkheid. Mijn eigen individualiteit terug vinden. Terug naar mijn essentie groeien van wie ik echt ben.
Het heeft tijd nodig maar je merkt dat er stapjes plaatsvinden als je regelmatig mediteert.
Door meditatie vindt je je essentie terug van voordat mensen je allerlei dingen begonnen op te leggen.

Mediteer dagelijks als  je kan. Twintig minuten tot een half uur is voldoende.
Maar voor dat je het weet wordt dit toch langer, gewoon omdat het zo goed voelt.

En op een dag kan je de vraag beantwoorden, who am I ?

Author: Hilde