Home Pleasegedrag in de liefde

Pleasegedrag in de liefde

Pleasegedrag in de liefde

Pleasegedrag in de liefde

Een vrouw belde me met de vraag of ik haar kon helpen.  Ze merkte dat ze een enorm groot please gedrag had in relaties en daar had ze last van.

Een consult werd geboekt. Zij vertelde tijdens het consult dat ze besefte dat zij het heel moeilijk heeft om zichzelf op de eerste plaats te zetten, overal, maar zeker in de liefde.  Zij doet alles voor de liefde en cijfert zichzelf weg en wacht, en wacht, en wacht vooral op de erkenning en waardering van haar partner.

Zij wacht op de emotionele erkenning dat zij belangrijk is voor hem, dat zij gewaardeerd wordt door hem. Ondertussen gaat de man zijn eigen gangetje zonder daar bewust van te zijn. Toch heeft zij hem daar verschillende keren op aangesproken en verandert er niets. Daar is zij door gekwetst.

Eerst en vooral liet ik haar zien dat zij de verantwoordelijkheid van haar eigen leven in de handen van haar partner legt. Door te wachten op emotionele erkenning en zichzelf weg te cijferen geeft ze de macht van haar eigen leven aan hem. Zij neemt zelden beslissingen, neemt weinig verantwoordelijkheid en laat veel aan hem over.

Door geen verantwoordelijkheid te nemen en alles aan hem over te laten merkt zij op dat ze van hem verwacht dat hij haar gelukkig maakt. Het is een hele opdracht om die verantwoordelijkheid op je schouders te krijgen en hij begrijpt het ook niet dat zij dat verwacht waardoor zij veel teleurstellingen krijgt. Deze informatie maakte dat ze inzichten begon te krijgen.
Zij begon op dat moment in te zien dat haar verwachtingen en haar eisen veel te hoog liggen omtrent de liefde. Zij verwacht van hem hetzelfde zoals zij vaak doet, zichzelf wegcijferen voor de ander denkend dat het de ander gelukkig maakt.

Zij heeft ooit voor zichzelf  een beslissing genomen, als ik alles doe wat men verwacht krijg ik dat ook terug. En dan loopt het anders dan ze hoopte, geloofde en verwachtte. Ze krijgt juist een gevoel dat ze er niet toe doet, dat zij niet gewaardeerd wordt, dat ze niet gehoord wordt.

Het was een eyeopener voor haar en ze zag beetje bij beetje beter in hoe zij vanuit die beslissing een patroon heeft gevormd om zich aan te passen aan anderen, geen verantwoordelijkheid te nemen, geen grenzen stellen en van daaruit toch hoge verwachtingen creëren. Het begin van het patroon wordt zichtbaar.

Zij begon te beseffen dat ze echt geloofde, dat de man je gelukkig MOET maken.

Zij voelde en begon in de smiezen te te krijgen dat ze zo sterk geloofde in de romantische liefde en hierdoor zelf een romantisch beeld had gevormd van hoe die liefde moest zijn. Vooral romantisch, gelukkig zijn, gedragen worden, alles laten vallen voor je partner, je vrouw op een voetstuk plaatsen, alles doen voor je partner, veel complimenten krijgen, veel bloemen en kado’s, veel knuffels en vooral laten zien hoeveel ze van je houden.

Dat was haar beeld en dat kwam niet overeen met de realiteit. Zij zag in dat zij alles deed om dat beeld staande te houden. En hierdoor cijferde zij zichzelf weg, kreeg ze veel teleurstellingen, paste zich aan …

Op dat moment kreeg het romantische beeld dat ze had barsten en hiermee werd de basis gelegd om te kunnen genezen, te kunnen veranderen om een nieuw patroon te ontwikkelen. Een beeld dat aan diggelen gaat vallen doet pijn en er vloeiden ook traantjes. Toch was zij dankbaar dat zij dit mocht zien en ging  er mee aan de slag gaan zodat het romantische beeld dat zij had helderder werd voor haar.
Dit heeft even tijd nodig want een beeld dat we gemaakt hebben is een illusie waar we sterk in geloven en daardoor zien we en kunnen we ook de realiteit niet goed accepteren. Het voelt aan alsof er een waas over ligt en dat heeft tijd nodig om te verdwijnen.

Er werd een nieuwe afspraak gemaakt zodat we samen haar patroon verder kunnen ontrafelen.

Je patroon leren herkennen, doorgronden en veranderen is waar ik veel mensen in begeleid.
Het is niet makkelijk om dit in je eentje te doen en daarom ben ik er, om je te begeleiden in dit proces wat zoveel verandering kan brengen in je leven.  Zit je vast, geraak je er niet uit, ben je op zoek naar hulp?  Aarzel dan niet en neem kontakt met mij.  Een openhartig gesprek waarin jijzelf kan aanvoelen wat ik voor je kan betekenen kan de start zijn van de verandering waar je al zolang naar zoekt.

Author: Hilde