Home Verhaal “Het pad van de liefde” – deel 4/5/6

Verhaal “Het pad van de liefde” – deel 4/5/6

Verhaal “Het pad van de liefde” – deel 4/5/6

Deel 4

Healing HildeDe liefde voor haar zoon was zo bijzonder. Deze liefde kon ze met niets vergelijken en ze leerde dat deze liefde het kortst bij onvoorwaardelijke liefde kwam. Het gaf haar vreugde, een warm gevoel in haar teder hart maar ook zo een overweldigende bezorgdheid. Een bezorgdheid dat haar kind iets overkwam en zij hem niet kon beschermen. Ook kwam de angst opzetten dat ze datgene wat ze zo lief had door omstandigheden zou kunnen verliezen. Haar zoon hield ook veel van haar en koesterde zich onder haar vleugels. Hij werd groter en zij had hem zo lief waardoor zij veel bedekte met de mantel der liefde. Zij zag veel door de vingers en gaf veel toe. Ze leerde dat dit iets was dat ze regelmatig deed. Ook in relaties keerde dit terug. En op een dag was daar een nieuwe liefde. Het was een man die haar op handen droeg en dit genas vele littekens die ze had opgelopen in haar vorige relatie. Hij was erg aardig voor haar en het kind.  Hij was heel zorgend en zijn hele wereld draaide rond haar.  Een leegte die hij onbewust voelde, een tekort aan liefde en aandacht werd door haar liefde vervuld. Hierdoor werd hij afhankelijk van haar, van de aandacht die hij zo nodig had. Ze leerde dat zij het wel fijn vond dat ze gedragen werd en dat er zo gezorgd werd voor haar.  Omdat het zo veilig en beschermend voelde werd ze hier ook afhankelijk maar soms benauwde het haar wel. Op zijn manier regelde hij alles voor haar waardoor zij in de rol van een klein meisje werd gehouden. Toch vond ze het niet heel erg omdat dit nodig was om te herstellen van de schade die ze in haar vorige relatie opgelopen had. Deze beschermende relatie duurde jaren maar door verschillende opleidingen te volgen werd ze onafhankelijker.  Zo begon de afhankelijkheid van hem haar meer en meer te benauwen. Hij voelde en ervaarde dat hij minder grip op haar had en dat sloeg om in angst. Deze angst zorgde ervoor dat hij nog zorgender en afhankelijker werd. Aan de ene kant vond ze het heerlijk zo een gevoel van veiligheid te  hebben en aan de andere kant voelde dat ze hierin niet kon verder groeien. Toen kwam de moeilijkste tijd van haar leven…

 

Deel 5

Een bizarre kronkel kwam ze tegen op het pad van de liefde. De relatie met haar man voelde steeds meer benauwd maar wat ze nooit had gedacht was dat er een andere man tussen zou komen.
Deze man beet zich als een pitbull aan haar vast en liet haar niet los. Hij overstelpte haar met aandacht en complimenten.  Uiteindelijk kon ze hier niet aan weerstaan en werd ze verliefd op hem. Ze had lange tijd tegen de verliefdheid gevochten maar het vuur was niet meer te blussen. Na lang aarzelen nam ze uiteindelijk een beslissing want vechten tegen je gevoelens zou altijd een verloren strijd zijn. Deze nieuwe man werd de nieuwe richting in haar leven en ze koos voluit voor hem.  Zo begrijpelijk voor haar maar o zo onbegrijpelijk voor mensen in haar omgeving, in de eerste plaat voor haar zorgende, beschermende man die heel zijn wereld zag instorten.
Het nieuwe koppel ging samenwonen.
Ze had echter nooit gedacht dat het zo moeilijk ging zijn.  Ze ervaarde dat ze nog geen fundamenten hadden waarop ze konden bouwen. Ze leerde dat er nog geen zekerheden waren en dat de zekerheden die ze kende één voor één wegvielen.Healing Hilde
Ze viel in een diep zwart gat. De verliefdheid was nog aanwezig maar ze werd ook met de realiteit geconfronteerd.
In deze relatie waren er nog geen zekerheden.  Het ontbreken van zekerheden gaf haar een gevoel van ongelooflijke pijn en onveiligheid.  Ze wou zo snel mogelijk terug naar zekerheden en veiligheid en dus verwachte ze van hem dat ook zijn wereld rond haar zou draaien.  De realiteit was echter anders, het beeld van de romantische liefde werd snel aan diggelen gegooid.
Het leek wel of ze wakker werd geschud en in een soort roes had gezeten. Een roes van geloven in de romantische liefde gemengd met de bijhorende aandacht en erkenning. Ze had altijd in die romantische liefde geloofd, de prins op het witte paard zoals je in vele romans leest.
Ze geloofde dat de man haar gelukkig moest maken en er alles voor over moest hebben.
Hieruit ontwaken was een hele pijnlijke val, heel haar beeld werd omvergegooid en alles waar ze in geloofde viel aan diggelen. Zij dacht dat ze eindelijk die ware liefde had gevonden maar wat was de teleurstelling groot dat deze relatie niet was wat ze zo gehoopt had. Deze man voldeed absoluut niet aan het beeld dat zij voor ogen had gehad. De relatie ging moeizaam, ze leerden elkaar beter kennen en vele verwachtingen kwamen niet uit. Ze leerde dat verwachtingen die niet ingevuld werden ook voor vele teleurstellingen zorgden net zoals alle beelden die ze zich had gevormd van de romantische liefde. Ze kwam zoveel teleurstellingen tegen dat alle pijnpuntjes wakker werden in haar.
Ze kregen heftige ruzies, er was geen vertrouwen en er kwam maar geen goed fundament waarop ze verder konden bouwen. Ze leerde dat hij niet empathisch was, geen gevoelens kon uiten en niet communicatief was. Dat was de hel voor haar want zij wou net wel veel communiceren, veel delen met hem maar moest dikwijls zwijgen omdat hij dit dadelijk als kritiek zag. Er kwamen machtsspelletjes want hij moest altijd boven haar staan. Hij leerde dat ze een pittige tante was en niet zomaar klein te krijgen was vandaar de heftige ruzies. Controle, wantrouwen, bezitterigheid, jaloezie, macht werden de spil van de relatie. Ze begreep het niet.
Tot ze van die mevrouw dat ene woord hoorde “narcisme”…

 

Deel 6

Healing HildeZe had nog nooit van het woord narcisme gehoord. Ze zocht het op via Google en kwam op vele sites uit. Ze herkende vele eigenschappen die haar partner had. Maar ook herkende ze eigenschappen bij haar zelf. Een nieuwe vreemde wereld ging voor haar open waar ze veel van leerde. Ze leerde dat een narcist iemand was die tijdens de jeugd een trauma of diepe kwetsingen had opgelopen en dat deze zo pijn deden dat hij dit weg stak diep binnenin, op een plek met daarop een groot slot dat deze wonde nooit meer zou aangeraakt worden. Hierdoor snijden ze zich af van hun gevoel, waardoor ze moeilijkheden hebben om met gevoelens om te gaan en daardoor moeilijk hierover kunnen communiceren.
In haar relatie met deze man botste ze dan ook altijd op een muur als zij over gevoelens wou communiceren. Ze leerde dat narcisme evengoed gepaard ging met een minderwaardigheidscomplex.  Vanuit deze minderwaarde ging hij boven haar staan.
Ze leerde ook dat narcisten veel aandacht en positieve erkenning nodig hadden en daar heel gulzig in waren. Maar had zij dat ook niet een beetje? Ze had toch ook al gemerkt dat zij ook veel aandacht nodig had. Wat was dan het verschil? Zij had toch ook kwetsingen opgelopen in haar leven? Zij besloot om op onderzoek te gaan.
Eerst bij haar zelf, hoe zat zij in elkaar?
Ze wist dat zij empathisch was, dat zij graag communiceerde over gevoelens en wilde weten wat haar partner dacht of voelde.
Zij leerde ook dat zij op veel controle wilde.  Ze vroeg zich af waarom zij toch zo graag deze controle wilde? Wat zou er gebeuren als zij deze controle verloor? Bij het stellen van deze vraag voelde ze haar maag samentrekken als een balletje. Wat gebeurde er? En ineens herkende ze dat onveilige, bekende, onrustig raar gevoel in haar maag. Het drong stilaan tot haar door dat het hier om angst ging. Puzzelstukjes vielen in elkaar.
Zij zag dat ze angst had om niet gemogen te worden, om niet geliefd te zijn, om niet gewaardeerd te worden.
Zij had geleerd om zich aan te passen aan haar partner en ze was er bedreven in. Zij voelde feilloos aan wat haar partner wou en paste zich helemaal aan. Zij stond te trillen op haar benen door de inzichten die er kwamen terwijl zij zichzelf onderzocht. Het was niet min om dat te erkennen.

Zij had even tijd nodig om te bekomen. Morgen was er weer een dag om hiermee verder te gaan want zij voelde dat er nog veel meer was. Hoeveel meer … wordt vervolgd… blijf de blog volgen.

Author: Hilde